PHOTO: SHUTTERSTOCK
Fritule i kroštule

Fritule i kroštule tradicionalni su i nezaobilazni slatkiš ovog podneblja. Fritule su se u prošlosti pravile isključivo prigodno, i to osam dana prije Božića- na blagdan Proslave, na Badnjak i na Staru godinu. Danas se fritule, ali i kroštule, serviraju na mnogim događanjima uz obveznu čašicu aperitiva.

Fritule

Sastojci:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 šalice grožđica
  • 2 g suhog kvasca ili 2 jogurta
  • naribana korica naranče
  • 2,5 dl mlake tekućine (pola mlijeko, pola voda)

Priprema:

Brašnu dodajte kvasac ili jogurte, te malo mlake tekućine i dobro promiješajte. Zatim masi, uz stalno miješanje, pridružite jaja, sol, vanilin šećer, narančinu koricu, rum, šećer i grožđice. Uz lagano dodavanje mlake tekućine umijesite kompaktnu smjesu. Potom smjesu ostavite da odstoji 20 min, ako ste koristili jogurt, odnosno 2 h, ako ste koristili kvasac.

Pomoću žličice oblikujte manje dijelove smjese nalik kuglicama, te ubacujte u vruće duboko ulje. Prilikom prženja fritule okrećite, kako bi se ravnomjerno ispržile.

Gotove fritule pospite sitnim šećerom i poslužite.

Kroštule

Sastojci:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • prašak za pecivo
  • 1 žlica ruma
  • 4 žumanjka
  • malo soli
  • 1 žlica masti
  • šećer u prahu

Priprema:

U posudi izmješajte žumanjke, rum, sol i jaja i sve zajedno dobro razmutite. Brašnu, koje ste prethodno izmiješali s praškom za pecivo dodajte mast i razmućenu smjesu, te umijesite tijesto. Pripremljeno tijesto pustite da odstoji u hladnjaku oko pola sata.
Nakon toga tijesto razvucite do debljine 2-3 mm i izrežite na vrpce 2x10 cm. Od vrpci zavežite mašne, pa ih pržite u vrućem dubokom ulju dok fino ne porumene.
Ispržene kroštule, dok su još vruće, obavezno pospite šećerom u prahu.

Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.