PHOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Rožata

Rožata (grč. rozalin), puding s preljevom od karamele, ime je dobila po likeru od ruže, koji je jedan od karakterističnih sastojaka ove slastice. Tradicionalno se jede u Šibeniku i u ostatku Dalmacije.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • nekoliko kapi ekstrakta od ruže
  • 1 žlica ruma ili maraschina
  • naribana korica limuna, po želji

Priprema:

Najprije pripremite karamel tako da 4 žlice šećera otopite na srednjoj vatri. Njime oblijte kalup u kojem ćete kuhati rožatu.
U zdjeli izmiješajte jaja sa 6 žlica šećera, a kad pobijele, dodajte ekstrakt ružine vodice, te po želji rum ili maraschino i naribanu limunovu koricu. Polako miješajući ulijte mlijeko, te pripremljenu smjesu ulijte u kalup.

Kalup poklopite i do polovine njegove visine uronite u posudu napunjenu toplom vodom. Kuhajte u vodenoj kupelji (voda ne smije zavrijeti) na kuhalu ili kalup u posudi s vodom stavite 45 minuta u pećnicu zagrijanu na 165C. Tvrdoću rožate provjerite čačkalicom.

Gotovu slasticu ostavite da se hladi u kalupu, a zatim čvrsto preklopite pladnjem za serviranje i brzo preokrenite da se karamel ne bi razlio izvan pladnja.