FOTO: DREAM DIVISION
Jedinstvene crkve i muzeji

CRKVA SV. BARBARE

Crkva sv. Barbare spomenik je gotičke arhitekture u Šibeniku. Radi se o jednobrodnoj crkvi čija je gradnja započela oko 1400. godine. Iznad glavnog ulaza ističe se gotička niša u kojoj se nalazi skulptura sv. Nikole – rad talijanskog majstora Bonina iz Milana.

Gotički prozor sa zavjetnim kipom u dnu dao je izraditi šibenski liječnik Marko 1419. godine te je isti postavljen na sjevernom zidu. Ovo je jedinstveni primjer srednjovjekovnog reljefnog prikaza liječnika na istočnoj obali Jadrana. Danas se u crkvi sv. Barbare nalazi i mali muzej u kojem su izložena najvrjednija umjetnička djela iz razdoblja od 14. do 17. st.

CRKVA I SAMOSTAN SV. FRANE

Crkva sv. Frane sagrađena je u drugoj polovici 14.st. na krajnjem jugoistočnom dijelu šibenske povijesne gradske jezgre. Crkva predstavlja prostranu jednobrodnu gotičku građevinu bez dekorativnih elemenata. Na pročelju crkve nalazi se glavni ulaz s kamenim okvirom i lunetom s ostatcima freske iz 14. stoljeća. U kapeli sv. Križa smještene su orgulje koje je 1762. godine izradio glasoviti graditelj orgulja, Petar Nakić.

U sklopu arhitektonskog kompleksa šibenskih franjevaca konventualaca nalazi se samostan koji datira iz 14. st. Budući da su se kulturno-povijesne umjetničke vrijednosti stoljećima skupljale u samostanu, to je danas mjesto na kojemu je pohranjen velik dio spomeničke baštine grada. Knjižnica se ističe zbirkom od 140 inkunabula te zbirkom rukopisnih kodeksa. Tu se nalazi i Šibenska molitva, jedno od najstarijih djela hrvatske književnosti, napisano latinicom oko 1375. godine.

CRKVA GOSPE OD KARMELA

Gledano s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit s crkvom Gospe od Karmela. Prva crkva na uzvisini podignuta je u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima ranije kapelice.

Početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda sagrađeno je četrnaest kapelica od kojih svaka označava jednu postaju Križnog puta. Crkva je proširena s nekoliko dodataka, ali je i dvaput srušena, tijekom Drugoga svjetskoga rata i Domovinskoga rata. Sadašnja crkva iznimne, suvremene ljepote, djelo je poznatog zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

CRKVA SV. KRIŽA

Crkva sv. Križa, građena početkom 17.st., nalazi se u šibenskom Docu, na zapadnom dijelu starog grada. Prema legendi, u 15. je stoljeću u Dolac iz Prukljana doplutao križ na gredi kojega Dolačani smještaju u malu Gospinu crkvu (posvećena 1421. god., a od 1483. prozvana sv. Križ). Današnja crkva je smještena uz staru crkvu koja je time uklopljena u novu građevinu, a građena je uz pomoć dobrovoljnih priloga građana koji su štovali dolački križ. Čudotvorno Propeće i danas se čuva u niši, na glavnom oltaru.

 

KRAPANJSKI SAMOSTAN

Na otoku Krapnju nalazi se samostan sv. Križa koji ima posebnu povijesnu vrijednost. Na njegovom je mjestu 1523. g., a zatim ponovno 1937. godine izgrađena crkva koja doprinosi današnjem izgledu samostana. U samostanu se čuvaju vrijednosti pod zaštitom države.

Najvrjedniji su eksponati "Posljednja večera" (prekrasna freska iz 16. st., djelo talijanskog majstora Francesca da Santa Croce) i "Crna Bogorodica na prijestolju" (vrijedna renesansna slika). U knjižnici se čuvaju i druge vrijednosti, poput Biblije iz 1474. i 23 inkunabule. Tu je i mali muzej koji sadrži zbirku spužvi, koralja, amfora i starog posuđa.

 

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika utemeljen je 20. prosinca 1925. godine prigodom obilježavanja tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva, a smješten je u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini katedrale sv. Jakova. Kneževa palača dio je obalnog obrambenog sustava grada izgrađenog u 13. i 14. stoljeću, a njezina je adaptacija, koja je omogućila suvremeni rad muzeja, dovršena 1975. godine.

Cjelokupan fundus muzeja podijeljen je u tri glavne zbirke: arheološki odjel, kulturno-povijesni odjel i odjel novije povijesti. Muzej je postigao značajne rezultate u znanstvenoj, izložbenoj i izdavačkoj djelatnosti. U sklopu muzejskih aktivnosti istraženi su brojni arheološki lokaliteti u okolici Šibenika i šibenskom akvatoriju te je organizirano preko 300 izložbi, a muzej je objavio i brojna izdanja, izuzetno vrijedna za rasvjetljavanje povijesti grada Šibenika.

MUZEJ BETINSKE DRVENE BRODOGRADNJE

Zanimljiv Muzej drvene brodogradnje u selu Betina na otoku Murteru nudi mogućnost interaktivne šetnje kroz povijest izuzetne vještine tradicijske brodogradnje. Muzej pripovijeda priču o starim majstorima brodograditeljima te navodi razloge zbog kojih su postigli takvu međunarodnu slavu u izgradnji izvanrednih drvenih brodova.

Stalni postav naglašava vještine betinskih brodograditelja i daje zanimljive informacije o ovim impresivnim prvoklasnim plovilima u svim bojama, od malih ribarskih brodića kaića do velikih teretnih brodova. Međutim, ponos Betine zasigurno je gajeta, 5 do 8 metara dugačak i 2 do 2,6 m širok brod na jedra. Ovaj je brod Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo kao dio nacionalne nematerijalne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR FAUSTA VRANČIĆA

Na malom otoku Prviću koji se nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture, a smješten je blizu grada Vodica, nalaze se samo dva naselja. Na tom je šarmantnom otočiću djetinjstvo proveo hrvatski izumitelj, inženjer, povjesničar, jezikoslovac, humanist i biskup Faust Vrančić. Ljetnikovac njegove obitelji nalazi se u Prvić Šepurinama, gdje danas žive posljednji članovi ove poznate plemićke obitelji. U drugom naselju na istom otoku, Prvić Luci, nalazi se grob ovog velikana, u crkvi sv. Marije od Milosti, a samo nekoliko metara dalje posjetitelji mogu vidjeti izložbu od oko 50 ručno izrađenih maketa njegovih izuma.

Neki su od izloženih Vrančićevih izuma: mlin na brodu, mlin s kotačem, željezni most, most u Beču, Homo Volans ili leteći čovjek, sunčani sat, preša za ulje, čistač morskog dna, kao i rječnik pet europskih jezika, uključujući i prve ikada tiskane hrvatske i mađarske rječnike.