Poklade na otoku Murteru

Murter (17.02.2023. - 21.02.2023.)

Izađite iz zimske melankolije i razveselite se uz poklade otoka Murtera!
Prva asocijacija karnevala je većini ljudi Venecija ili barem bliža Rijeka, ali murterski poklad se mogu po svojoj raznolikosti i kreativnosti kostima, te uvijek dobroj zabavi staviti u vrh s najboljim.
Dani od poklad' organiziraju se već više od 130 godina pa su jedan od najvažnijih društvenih događaja na Murteru. Maškarana povorka svaki pokladni utorak okuplja se i kreće iz Starog Murtera prema marini Hramini. Nakon što se sve grupe pod maskama predstave čita se optužnica Krnji za sva njegova lanjska nedjela, a zatim slijedi presuda i spaljivanje. Finale ove manifestacije je maskenbal i odabir najbolje maske, a zabava traje do duboko u noć.
Naziv pokladne manifestacije Dani o' Bak, svojstven je samo Murteru. Korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “BAKA” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno.
“Zidovi ocrne, a same bake po zidovima” , jedna je od narodnih uzrečica koja ide u prilog nazivu.
Anegdota koja opisuje naziv Bake , vezana je i za supružnika koji se vraća kući nakon druženja uz čašu vina previše. Žene bi se ispovijedale jedna drugoj na sljedeći način:
Ako bi suprug bio malo pripit, žene bi rekle, “ sinoć mi je došla nevistica”.
U slučaju da bi bio loše volje i teturav, stanje se opisivalo kao “došla mi je nevista”.
No, ako bi se jedva uspeo stubištem, posrtao, vidno lošeg stanja, šaputale bi, “došla mi je Baka”.
U počecima poklada, maske su bile jednostavne izvedbe. Muškarci su se odijevali kao žene, a žene kao muškarci. Prvi planirano sašiveni kostimi, nastali su prije 50-ak godina. Predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca. Kao senzacija tadašnjih dana, nešto novo i nesvakidašnje, pamte se u Murteru i gradu Šibeniku, gdje su vrsni glumci prošetali raskošne kostime. “Murterske Bake” , kao malo koja pokladna povorka u državi, bilježi konstantan rast sudionika i razvoj kreativnosti. Osim kostima, mnogo se polaže u izradu scenskog nastupa, tako da je ponekad teško reći da je pojedina skupina, samo obična maškarana skupina. Više im odgovara usporedba teatarska družina, jer njihovi nastupi pomno su i do detalja osmišljena predstava.

Veseli vikend na otoku počinje već 17. 02. 2023. u 17 sati u BetiniPotezanje važin – muškarci, žene i djeca obučeni u tradicionalnu nošnju po selu vuču limene predmete i stvaraju buku da bi se otjeralo zlo. Nakon toga slijedi druženje na moru uz hranu, pjesmu i projekciju starih pokladnjih snimki. Isti dan u Murteru možete pogledati izložbu Kulturni dan o' bak „Bake kroz povijest“.
Sljedeći dan 18. 02. 2023 – u Tisnom vesela povorka i suđenje Juri, nakon čega će svoje snage okušati ekipe u gastro natjecanju Pokladna kužina – 3,2,1 kukaj! uz prigodni zabavni program.
Betina će svoju veliku povorku imati na relaciji Gradina – Trg na moru, nakon čega će se sudionici moći počastiti na Fažolijadi, te veselo zabavljati na plesu pod maskama.
Nedjelja 19. 02. je tradicionalno rezervirana za najmlađe, pa tako gotovo sva mjesta otoka Murtera ( Tisno, Betina i Murter ) imaju dječje povorke, koje će rastopiti sva srca. Mjesto Jezera su nedjelju rezervirali za velike, pa će velika povorka krenuti u 15,00 uz prigodni gastro zabavni program trajati će dugo u noć.
Ponedjeljak 20. 02. 2023. Jezerani će se zabavljati s malim maškarama, a u Murteru će Krnje Krnjić imati svoje suđenje – osmišljeno kao kazališna predstava, nabrojiti će mu se sve greške koje je skrivio a konačna presuda u kinu Žut u 19,00. sati.
Centralni dan poklada na otoku Murteru je pokladni utorak 21. 02. 2023. i najveseliji dan kada će pokladne povorke i maškare zavladati otokom.
Betina će svoga Tonsula zapaliti te će to proslaviti kostimiranom zabavom.
Murterske bake u Murteru na Veliki dan o'bak pripremaju spektakl kreative i inspiracije, a povorka kreće iz Starog sela – defile maski glavnom ulicom te na kraju vrhunska zabava uz grupu Euforija, popularnog Jolu, te DJ do sitnih sati.
Rezervirajte treći vikend u veljači i posjetite otok Murter, gdje ćete se zasigurno zabaviti uz brojna događanja u svim mjestima otoka. Probudite dijete u sebi, dajte mašti na volju, budite te dane ono što ste uvijek željeli i pridružite se veseloj ekipi na otoku. Ako i niste tip za maškaranje, dođite i uživajte u dobroj vibri, te ispratite tmurne zimske mjesece uz dobru zabavu.
Vidimo se na otoku Murteru!

https://www.dalmatiasibenik.hr/hr/dogadanja/

https://bake.hr/

https://www.tzo-murter.hr/hr/naslovnica/

https://www.tz-tisno.hr/hr/naslovnica/

https://www.tzjezera.hr/index.php/hr/

https://www.tz-betina.hr/hr/