Šibensko-kninska županija nudi spektakularne mogućnosti za slobodno penjanje, savršeno uklopljene u prirodne ljepote Hrvatske. Ova regija je pravi raj za penjače koji traže avanturu, adrenalin i jedinstvene prirodne pejzaže. Tri istaknute destinacije za penjanje u ovoj regiji su kanjon Čikole, planina Promina i otok Zlarin. Svaka od ovih lokacija pruža jedinstvene izazove i iskustva za penjače svih razina, a istovremeno omogućava uživanje u nevjerojatnim prizorima i prirodnoj raskoši.

Kanjon Čikole

Kanjon Čikole, smješten nedaleko od Nacionalnog parka Krka, pravi je dragulj za ljubitelje slobodnog penjanja. Ovaj impresivni kanjon dubok je do 200 metara i proteže se na dužini od 14 kilometara, nudeći brojne stijene različitih težina i visina. Penjališta u kanjonu Čikole su idealna za sve, od početnika do iskusnih penjača. Prve smjerovi postavljeni su 2014. godine u sektoru Osoje s 51 smjerom. Danas postoje 344 smjera i 9 sektora s različitim orijentacijama i stilovima penjanja. Penjačke ocjene kreću se od 4a do 8b+ (+ nepoznati projekti), a penjališta održava sportsko penjački klub Teton. Osim penjanja, kanjon pruža priliku za uživanje u prekrasnim pejzažima, bogatoj flori i fauni te adrenalinskim aktivnostima poput zip-linea. 

Promina - penjalište Magaretaš

Promina je planina koja se izdiže iznad Drniša, pružajući spektakularne vidike na okolinu. S visinom od 1148 metara, Promina je popularna destinacija za slobodno penjanje zbog svojih strmih litica i raznovrsnih penjačkih ruta. Ovdje se mogu pronaći rute koje zadovoljavaju penjače svih razina vještine, a dodatni izazov pruža izloženost vjetru i promjenjivim vremenskim uvjetima. Usponi na Promini nagrađuju penjače panoramskim pogledima na Dinaru, Krku i Jadransko more.

Penjalište Magaretaš, inače organizirano u tri sektora s ukupno 35 ruta, su u svibnju 2024. godine otvorili penjači iz sportsko penjačkog kluba Teton, koji su i postavili smjerove. Penjalište je pozicionirano na sjevernoj stijeni u hladovini, smjerova težine 4b do 7b+, u prekrasnoj prirodi Promine, te garantiraju svim ljubiteljima ovog adrenalinskog sporta izuzetan doživljaj. Penjalište je udaljeno oko 7 minuta šetnje od planinarskog doma.

Zlarin - Poturičini Kruzi

Otok Zlarin, smješten u šibenskom arhipelagu, poznat je po svojim prirodnim ljepotama i mirnoj atmosferi. Penjalište Poturičini kruzi nudi jedinstveno iskustvo slobodnog penjanja na ovom šarmantnom otoku. Ovo penjalište je pogodno za penjače različitih razina iskustva, s brojnim rutama koje se protežu preko prekrasnih vapnenačkih stijena. Stijena je maksimalne visine 18 m, a ukupno je opremljen 21 smjer u 2 sektora, težine od 4a do 6c, i prosječne dužine 10 m. Penjalište ima jugo zapadnu orijentaciju i nije ljetno zbog izloženosti stijene suncu cijeli dan, ljeti je moguće penjanje rano ujutro ili kasno navečer, dok je pogodno za cjelodnevno penjanje u ostalim godišnjim dobima. Nakon izazovnih uspona, penjači mogu uživati u kristalno čistom moru i opuštajućem ambijentu Zlarina.

Penjači koji planiraju posjetiti ove lokacije trebaju se adekvatno pripremiti i pridržavati se svih sigurnosnih preporuka. Preporučuje se da penjači posjete ove destinacije u proljeće ili jesen, kada su vremenski uvjeti najpovoljniji. Također, važno je ponijeti svu potrebnu opremu i, po mogućnosti, penjati se u društvu iskusnih penjača ili vodiča.