FOTO: SHUTTERSTOCK
Bruštulani (ušećereni) bademi

Ručno rađena slastica po tradicionalnoj recepturi- ušećerena jezgra badema, pokazatelj je da su naši preci znali kako sa samo tri sastojka napraviti finu slasticu. Kušajte je i vi!

Sastojci:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica šećera
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 1/2 šalice vode

Priprema:

Sastojke stavite u široku plitku posudu ili tavu na umjerenu vatru. Pustite da se šećer rastopi, tako da smjesa bude sasvim tekuća.
Budući da će voda lagano isparavati, a šećerni sirup postajati gušći, smjesu je potrebno neprestano miješati drvenom kuhačom, sve dok šećer ne dobije boju starog zlata i dok ne oblijepi bademe, a bademi počnu pucketati
Kada bademi poprime karamel koricu istresite ih na lim za pečenje obložen masnim papirom i pustite da se ohlade. Potom ih spremite u papirnate vrećice ili u staklenke. Tako mogu trajati i dva mjeseca.