FOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Crni rižot

Ukusni specijalitet specifične crne boje nastale od prirodnog sipinog crnila koji sipa koristi u moru kada je u opasnosti, jedno je od jela koje morate probati! Obogatite ga laganim bijelim vinom i uživajte!

Sastojci:

  • 0,5 kg sipe
  • 2-3 luka
  • malo peršina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • šalica riže
  • 1-2 kesice ribanog sira

Priprema:

Sipu očistite nastojeći izvući cijelu kesicu u kojoj se nalazi crnilo, a zatim je isperite i narežite na kockice jednake veličine. Očistite i usitnite luk i peršin, te ih izdinstajte na lagano zagrijanom ulju. Potom dodajte komadiće sipe i uz stalno miješanje ih žutite još 20 min. Radi gustoće, možete dodati malo mlake vode. Pred sam kraj dinstanja, dodajte crnilo, a nakon 5 min, uz stalno miješanje, i rižu i vruću vodu. Kuhajte 20 min uz povremeno dodavanje vode. Količinom dodane vode određuje se gustoća rižota, zato budite oprezni. Pred kraj kuhanja isprobajte rižot i začinite ga solju i paprom po želji. Na kraju valja dodati žlicu vrhunskog maslinovog ulja, dobro promiješati i pustiti da "odmori" 5 minuta prije posluživanja. Servirani rižot po želji pospite ribanim sirom.

Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.