Ukusni specijalitet specifične crne boje nastale od prirodnog sipinog crnila koji sipa koristi u moru kada je u opasnosti, jedno je od jela koje morate probati! Obogatite ga laganim bijelim vinom i uživajte!
Sastojci:
- 0,5 kg sipe
- 2-3 luka
- malo peršina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- šalica riže
- 1-2 kesice ribanog sira
Priprema:
Sipu očistite nastojeći izvući cijelu kesicu u kojoj se nalazi crnilo, a zatim je isperite i narežite na kockice jednake veličine. Očistite i usitnite luk i peršin, te ih izdinstajte na lagano zagrijanom ulju. Potom dodajte komadiće sipe i uz stalno miješanje ih žutite još 20 min. Radi gustoće, možete dodati malo mlake vode. Pred sam kraj dinstanja, dodajte crnilo, a nakon 5 min, uz stalno miješanje, i rižu i vruću vodu. Kuhajte 20 min uz povremeno dodavanje vode. Količinom dodane vode određuje se gustoća rižota, zato budite oprezni. Pred kraj kuhanja isprobajte rižot i začinite ga solju i paprom po želji. Na kraju valja dodati žlicu vrhunskog maslinovog ulja, dobro promiješati i pustiti da "odmori" 5 minuta prije posluživanja. Servirani rižot po želji pospite ribanim sirom.
Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.