FOTO: ZORAN VULINOVIĆ
Najzanimljivije što treba doživjeti na otocima

Najzanimljivije što treba doživjeti na otocima

Plovite jedrilicom ili jahtom oko šarmantnih osamljenih otočića

Šibenski je arhipelag odlično mjesto za jedrenje i jahtarenje budući da postoji veliki broj mirnih i nenaseljenih otočića okupljenih oko većih, iako prilično malih otoka ovog područja. Prekrasne zelene oaze razasute po pitomom moru, posebno od otoka Zmajana i Kaprija prema zapadu, stvorene su za uživanje u romantičnim trenutcima, meditaciji, plivanju i odmoru u tišini i ljepoti kristalno čistih sunčanih plaža.

Uživajte u vrhunskim morskim jelima i domaćim vinima

Otočani ovog područja poznati su po vrhunskim morskim specijalitetima i ukusnim domaćim vinima, osobito među jahtašima i jedriličarima koji posjećuju lokalne konobe, tj. male i mirne restorane s tradicionalnom ponudom. Neke su poznate ličnosti redoviti gosti ovih konoba, npr. na otocima Kaprije i Žirje. Ako više volite življe manifestacije posvećene lokalnoj hrani, posjetite neke od zanimljivih okupljanja poput brudetijade (manifestacija posvećena jelu od morske ribe - brudetu) na otoku Zlarinu.

Posjetite dinamične festivale i lokalne zabave (fešte)

Bez obzira volite li autohtoni izraz narodnog folklora i njegove melankolične balade ili življi ugođaj festivala moderne glazbe, uživat ćete u bogatom i raznolikom kulturnom životu ovih otoka. Od raznih karnevala, procesija, ceremonija i etničkih plesnih večeri, do koncerata moderne pop, rock i dance glazbe, new age okupljanja i ambijentalne glazbe, mnogo je toga što možete proživjeti i u čemu možete sudjelovati, posebno na nenaseljenom otoku Obonjanu ili otocima Zlarin i Murter, gdje KUD Koledišće radi sjajan posao na očuvanju lokalne nematerijalne baštine.

Pogledajte uzbudljive tradicionalne regate i isprobajte zanimljive vodene sportove

Na ovim se otocima održava nekoliko odličnih međunarodnih regata, a neke su posebne po tome što oživljavaju tradiciju jedrenja na latinska jedra. Najpoznatije su "Latinsko idro" koja se održava krajem rujna na otoku Murteru i "Burtiž" koncem kolovoza na otoku Prviću. Osim ovih impresivnih regata, otoci nude i sportska amaterska natjecanja koja obično završe kao jedna velika zabava, kao i neka prestižnija natjecanja i turnire u vodenim sportovima.

Uronite u morske dubine i istražite bogato podmorje kristalno čistog mora

Šibenski arhipelag ima savršene uvjete za sve vrste ronilačkih aktivnosti, od ronjenja s bocom do ronjenja na dah. Otoci poput Krapnja, Prvića i Zlarina posebno su pogodni za istraživanje morskog života i traganje za prekrasnim koraljima i spužvama koji se skrivaju u nizovima dugačkih plitkih grebena, što je vidljivo i po samom nazivu otoka Krapanj (otok spužvi). Osim ovih područja, ne propustite ni ronjenje u kornatskom arhipelagu, domu netaknute prirode i ekosustava s veličanstvenim morskim dnom!

Posjetite lijepe povijesne crkve i muzeje

Na otocima arhipelaga ne manjka šarmantnih povijesnih crkvica i zanimljivih etnografskih muzeja. Možete, na primjer, istražiti srednjovjekovnu crkvu svete Helene (majke Konstantina Velikog) i samostan svetog Križa (koji sadrži vrijedne slike i inkunabule) ili pitoresknu baroknu crkvu svetog Roka. Možete posjetiti i izložbu velikih izuma Fausta Vrančića, zbirki morskih spužava, koralja, amfora i posuđa, Muzej brodogradnje itd.

Saznajte više o autohtonoj kulturi brodogradnje i pomorstva

Otoci ovoga područja imaju dugu povijest izgradnje sjajnih ribarskih brodova te vještih i poznatih pomoraca, tako da oni koje zanima pomorstvo i nautika mogu mnogo toga naučiti. Mjesto Betina na otoku Murteru posebno je poznato po dugoj tradiciji brodogradnje (predstavljenoj u lokalnom muzeju) koju su njegovali veliki i brižni majstori, a u mjestu Jezera na istom otoku u rujnu se održava zanimljivo međunarodno natjecanje u morskom ribolovu pod nazivom Big Game Fishing.

Otkrijte biciklističke i pješačke staze koje će vas nadahnuti

Mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka tvori prekrasne panoramske staze idealne za biciklizam i pješačenje. Naseljeni otoci poput Kaprija i Žirja, kao i oni nenaseljeni, poput Tijata, Zmajana i Kakana, pružaju najveću privatnost i slobodu lutanja i istraživanja u opuštajućim zvukovima okolnih blistavih voda.