FOTO: VALENTINO DRAŽIĆ CELIĆ, TZ GRADA DRNIŠA
Najzanimljivije što treba doživjeti u zaleđu

Najzanimljivije što treba doživjeti u zaleđu

Isprobajte autohtona jela svjetskog glasa

Šibensko zaleđe ima nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju koja može zadovoljiti gurmane svih ukusa. Zasitni drniški specijaliteti poput sira iz mišine i ovčjeg sira, pršuta, arambašića (rolica od kupusa) te janjetine pečene ispod peke; skradinski mesni recepti poput koprtlja i skradinskog rižota (zahtjevno jelo koje prema tradiciji pripremaju samo muškarci) ili morskih delikatesa kao što su bižot (brudet od jegulje) i ćokalice (sitne ribice koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode); deserti poput skradinske torte (slastica od badema, oraha i meda), bruštulana (ušećerenih badema), smokava, oskoruša i planike; aromatične rakije od višnje, kruške, borovnice, smokve, žižula, oraha i ružinih latica; kao i kvalitetne sorte vina poput debita i maraštine (od bijelih vina) ili lasine i plavine (od crnih vina), očarat će i uzbuditi vaša osjetila te ćete uvijek tražiti zalogaj više!

Prošetajte utvrdama kraljeva i plemića

Važan strateški položaj Dalmatinskog zaleđa čak je i u rimsko doba zahtijevao odgovarajuću zaštitu jer se uvijek trebalo mnogo toga braniti, a još više osvojiti. Srednjovjekovne obrambene utvrde Šibensko-kninske županije jednako su raspoređene na kopnu, obali i po otocima, međutim utvrde u zaleđu uglavnom su se gradile prve, u skladu s usponom Osmanskog Carstva. Suparničke plemićke obitelji Šubića i Nelipčića sukobljavale su se s Turcima ili međusobno, stoga su uglavnom gradile manje utvrde za vlastite vojne potrebe. Veće strukture koje su danas i najviše očuvane, uz častan izuzetak ranije Kninske tvrđave, počele su se širiti obalom za vrijeme osmansko-mletačkih ratova u sklopu poznatog mletačkog obrambenog sustava te danas predstavljaju jednu od najvećih turističkih znamenitosti u regiji.

Istražite Nacionalni park Krka i njegove nevjerojatne ljepote

Specifična geološka struktura krškog područja koje okružuje zapanjujuće lijepu rijeku Krku, stvorila je jedan od najljepših nacionalnih parkova u Europi, jedan o rijetkih u kojima možete čak uživati u kupanju i tuširanju ispod čarobnih kaskadnih slapova. Nacionalni park Krka sastoji se od sedam spektakularnih slapova, obuhvaća oko 40 zanimljivih špilja i jama, nalazi se u blizini nekoliko impresivnih arheoloških nalazišta i srednjovjekovnih utvrda te služi kao zaštićeno stanište za više od 1000 različitih biljnih vrsta i endemskih i ugroženih životinja. Nadalje, Nacionalni park Krka nudi obilazak brodom do lijepog manastira Krka, duhovnog centra Dalmatinske eparhije te do prelijepog otoka Visovac i njegova franjevačkog samostana iz 16. st.

Oživite svoj duh uzbudljivim sportovima u mirnom okruženju

Zaleđe je iznimno pogodno mjesto za sudjelovanje u mnogim uzbudljivim sportovima u prirodi i aktivnostima na otvorenom. Neravni brežuljkasti teren okružen žuborenjem kristalno čistih rijeka uvelike olakšava različite sportske aktivnosti, poput vožnje bicikla, jahanja, pješačenja, planinarenja, kanjoniga, penjanja po stijenama, vožnje kanuom, zip lininga, vožnje buggyjem itd. Ako želite trenirati i ostati u formi, ali se pri tome i dobro zabaviti, mirno okruženje zapanjujućih prirodnih ljepota uzdići će vam duh, razbuditi um te ćete tjednima biti ispunjeni energijom i spokojem.

Otkrijte oaze netaknute prirode

Dalmatinsko zaleđe prepuno je mirnih oaza rasutih po prekrasnom moru i veličanstvenim planinama. Moćne rijeke poput Krke, Cetine i Čikole imaju dinamičan tok koji stvara prekrasna jezera, ribnjake, pritoke, slivove i slapove s čistom slatkom vodom i bogatim ekosustavom. S druge strane, velike planine poput Velebita i Dinare pružaju utočište divljim životinjama i dominiraju ovim područjem svojim velikim, čvrstim masivima, stvarajući prirodnu granicu kojom dijele jadransku obalu od zapadne Bosne. Prije nego što napustite ovu regiju svakako biste trebali posjetiti predivna vrela Cetine, posvjedočiti slapovima Krke koji će vam oduzeti dah, doživjeti nevjerojatni kanjon Čikole, propješačiti putem privlačne planine Promina, uspeti se na Velebit ili se biciklom provozati po pitoresknim stazama i dolinama Dinare.

Divite se bogatoj kulturnoj baštini i naučite više o lokalnim tradicijama

Bogata kulturna baština zaleđa rječito govori o turbulentnoj povijesti regije i njezinim kršnim, marljivim i pobožnim ljudima. Od Ilira i Rimljana do Turaka i Mletaka, svi su ostavili vrijedno naslijeđe i dubok pečat u materijalnoj kulturi i dugoj živopisnoj tradiciji. Očuvana arheološka nalazišta, impresivne obrambene utvrde, ukrašene sakralne građevine i izvanredne umjetnine velikih majstora poput Ivana Meštrovića materijal su koji će izazvati vaše divljenje, a još vas više toga naučiti. Svakako posjetite Kninsku tvrđavu i rimski vojni logor Burnum, prošećite tradicionalnim suhozidima koji okružuju ljupka sela, zakoračite u crkvu sv. Ivana Krstitelja, sv. Roka i Gospe od Ružarija u Drnišu, crkvu sv. Spasa u blizini izvora rijeke Cetine ili samostan Gospe od Milosti i manastir Krka u istoimenom nacionalnom parku, divite se Meštrovićevim skulpturama ili jednostavno provedite ugodno poslijepodne u izuzetnom tematskom parku Etnoland Dalmati.