FOTO: FOTO IZ ZRAKA
Najzanimljivije što treba doživjeti uzduž obale

Najzanimljivije što treba doživjeti uzduž obale

Uživajte u odličnim klubovima i uzbudljivom noćnom životu

Kao središte i najveći grad regije, Šibenik ima nekoliko odličnih noćnih klubova. Međutim, prava međunarodna središta klupske glazbe i partyja su Vodice i Primošten. Klubovi poput Haciende, Makina Exita, Opiuma, Aurore itd. svjetski su poznati centri vrhunske zabave koje posjećuje veliki broj posjetitelja. Tu mnoštvo poznatih DJ-eva do ranih jutarnjih sati zabavlja mnoštvo rasplesanih posjetitelja u potrazi za nezaboravnim klupskim doživljajima.

Zaplovite nekom od najljepših uvala Jadrana

Gdje god da odlučite provesti svoj odmor, obala Šibensko-kninske županije omogućit će vam izuzetne uvjete za nezaboravno nautičko iskustvo. Prokljansko jezero, Zatonska uvala, kanal sv. Ante, uvalice oko Pirovca, otočići oko Vodica i Šibenika, duboko plavetnilo Grebaštice te tirkizno more Primoštena i Rogoznice samo su neka od najprivlačnijih mjesta za izuzetan doživljaj nautičkog turizma.

Zabavite se na mnogim lokalnim i međunarodnim festivalima

Priobalni dio regije uzbuđuje i opčinjava raznolikom ponudom zanimljivih i poznatih festivala. Od glazbenih, plesnih, umjetničkih i filmskih do gastronomskih, putničkih i dječjih festivala, možete provesti cijelo ljeto obilazeći festivalske pozornice jednu za drugom. Ljetovališta su ipak više usmjerena na lokalno autohtono iskustvo, dok Šibenik posebno prednjači u modernim međunarodnim manifestacijama.

Upoznajte se s lokalnim običajima i raznim primamljivim manifestacijama

Obalni dio Šibensko-kninske županije obiluje zanimljivim manifestacijama koje bi mogle pobuditi vaš interes, nečemu vas poučiti i približiti lokalnim običajima. Folklorne i gastronomske manifestacije, srednjovjekovni sajmovi i uprizorenja bitki, karnevali, legende i amaterska natjecanja produbljuju doživljaj ovih zajednica koje široj međunarodnoj publici otvoreno pokazuju svoj šarm i posebnost.

Doživite i istražite veličanstvenu prirodu

Cijela je županija oaza prirodnih ljepota koje osiguravaju potpuni odmor i spokoj te uzdižu duh, za čime ne zaostaje ni obalno područje. Možete uživati u spokoju brojnih uvala s kristalno čistim morem i uskih kanala po kojima su razbacani bujni zeleni otočići, uživati u prekrasnim panoramskim prizorima kopna i mora ili istražiti brojne pitoreskne staze i vodene površine koje se na svakom koraku stapaju u prekrasnu cjelinu!

Otkrijte bogatu i fascinantnu kulturnu baštinu

Iznimna sakralna arhitektura i srednjovjekovni spomenici, očuvana arheološka nalazišta i povijesne jezgre gradova, kao i impresivne tvrđave i predivni svjetionici duž obale, očaravaju i ostavljaju bez daha. Kulturna baština Šibenika već sama po sebi izaziva najveće poštovanje i divljenje svih posjetitelja, što je prepoznao i UNESCO, dok manja priobalna ljetovališta poput Vodica, Primoštena, Pirovca i Tribunja također nude obilje dokaza o postojanju živopisnih zajednica koje se mogu pratiti sve do antike.

Uživajte u laganim specijalitetima lokalne kuhinje

Bilo da želite večerati u nekom od vrhunskih restorana i konoba u gradu ili probati domaće proizvode seoskih domaćinstava i farmi, obalna gastronomija Šibensko-kninske županije oduševit će vas svojom raznolikošću i jednostavnošću. Obilje svježih i sočnih plodova mora i vrhunskog maslinovog ulja, blagi začini i začinsko bilje i ukusni prilozi, odlično crno vino poput poznatog primoštenskog Babića, zreli ovčji sir, kobasice luganige, lagana jela kao što su soparnik, gregada, lešada, brudet i lagano začinjena sezonska riba na žaru ispunit će vam nosnice i uzbuditi okusne pupoljke u nezaboravnom gastronomskom doživljaju!

Isprobajte različite vodene sportove ili biciklirajte pitoresknim rutama

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, imate mogućnost isprobati ih gotovo sve duž cijele obale ove regije. Ako se na to odlučite, trenirat ćete ili učiti u jednome od najčišćih mora Mediterana. Ako uživate u panoramskim pogledima, postoje brojne mogućnosti za parasailing. Međutim, ako vam je draži biciklizam, iznenadit će vas činjenica da ovakva relativno kratka obala obiluje vrhunskim pitoresknim rutama (ukupno više od 2450 km u županiji). Staze oko Vodica vjerojatno su najzahtjevnije pa je tako ona pod nazivom Orlov krug mjesto na kojem se održava uzbudljiva utrka MTB XCO za svjetski kup.