Fritule i kroštule tradicionalni su i nezaobilazni slatkiš ovog podneblja. Fritule su se u prošlosti pravile isključivo prigodno, i to osam dana prije Božića- na blagdan Proslave, na Badnjak i na Staru godinu. Danas se fritule, ali i kroštule, serviraju na mnogim događanjima uz obveznu čašicu aperitiva.
Fritule
Sastojci:
- 50 dkg glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica soli
- 2 žlice ruma
- 2 žlice šećera
- 1/2 šalice grožđica
- 2 g suhog kvasca ili 2 jogurta
- naribana korica naranče
- 2,5 dl mlake tekućine (pola mlijeko, pola voda)
Priprema:
Brašnu dodajte kvasac ili jogurte, te malo mlake tekućine i dobro promiješajte. Zatim masi, uz stalno miješanje, pridružite jaja, sol, vanilin šećer, narančinu koricu, rum, šećer i grožđice. Uz lagano dodavanje mlake tekućine umijesite kompaktnu smjesu. Potom smjesu ostavite da odstoji 20 min, ako ste koristili jogurt, odnosno 2 h, ako ste koristili kvasac.
Pomoću žličice oblikujte manje dijelove smjese nalik kuglicama, te ubacujte u vruće duboko ulje. Prilikom prženja fritule okrećite, kako bi se ravnomjerno ispržile.
Gotove fritule pospite sitnim šećerom i poslužite.
Kroštule
Sastojci:
- 50 dkg glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- prašak za pecivo
- 1 žlica ruma
- 4 žumanjka
- malo soli
- 1 žlica masti
- šećer u prahu
Priprema:
U posudi izmješajte žumanjke, rum, sol i jaja i sve zajedno dobro razmutite. Brašnu, koje ste prethodno izmiješali s praškom za pecivo dodajte mast i razmućenu smjesu, te umijesite tijesto. Pripremljeno tijesto pustite da odstoji u hladnjaku oko pola sata.
Nakon toga tijesto razvucite do debljine 2-3 mm i izrežite na vrpce 2x10 cm. Od vrpci zavežite mašne, pa ih pržite u vrućem dubokom ulju dok fino ne porumene.
Ispržene kroštule, dok su još vruće, obavezno pospite šećerom u prahu.
Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.