FOTO: FOTO IZ ZRAKA, TZ GRADA ŠIBENIKA

Najnovija prinova obitelji UNESCO-a!

S VESELJEM OBJAVLJUJEMO DA JE 7. SRPNJA 2017. TVRĐAVA SV. NIKOLE PRIDODANA PRESTIŽNOM POPISU SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE UNESCO-A, PRIDRUŽIVŠI SE KATEDRALI SV. JAKOVA KAO DRUGI OBJEKT SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE U ŠIBENIKU!

MLETAČKI OBRAMBENI SUSTAV

Tvrđava sv. Nikole, jedan od novijih dodataka UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, izgrađena je tijekom 16. st. kao sastavni dio mletačkog obrambenog sustava nastalog između 15. i 17. st. i smještena na ulazu u kanal sv. Ante. Izgradnja tvrđave bio je važan pothvat, ne samo za građane Šibenika, nego i za njegove vladare jer je izgrađena radi obrane grada od turskih napada s mora. Tvrđava podignuta na ulazu u uski, 1500 metara dug kanal, postala je važna strateška obrambena struktura koja je pridonijela nedodirljivosti šibenske luke i samoga grada Šibenika. Jedini je mogući ulaz u Šibenski zaljev bio kroz kanal, što je omogućilo učinkovitu obranu i potpunu kontrolu ulaska brodova.

UTVRDA "ALLA MODERNA"

Prilikom izgradnje tvrđave sv. Nikole više se važnosti pridavalo vojnim nego ornamentalnim značajkama, međutim tvrđava je ipak primjer tipične mletačke izgradnje "alla moderna", što je izvanredan primjer izolirane obrambene utvrde na moru. Projektirao ju je mletački vojni graditelj Michiele Sammichelle. Donji su dijelovi sazidani od bijelog kamena, a gornji od opeke. Tvrđava Sv. Nikole pripada najjačim i najfascinantnijim pomorskim fortifikacijama na Jadranskoj obali.