FOTO: DREAM DIVISION
Utvrđena županija

TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Tvrđava sv. Mihovila nalazi se na 70 m nadmorske visine. Izgrađena je od bijelog klesanog kamena u razdoblju između 15. i 17. stoljeća te zauzima površinu od 2600 metara kvadratnih.
Tijekom arheoloških iskapanja pronađeni su arhitektonski ostatci i obilje povijesnih artefakata iz doba mletačke vladavine, kao i ostatci materijalne kulture iz željeznoga doba, što dokazuje da su Hrvati tvrđavu izgradili na mjestu starog ilirskog grada. Tvrđava sv. Mihovila odlična je lokacija za otvorenu ljetnu pozornicu te je često domaćin odličnim koncertima poznatih suvremenih, kao i klasičnih glazbenika.

TVRĐAVA SV. IVANA 

Tvrđava sv. Ivana nalazi se na brdu iznad starogradske šibenske jezgre visokom 115 m. Podignuta je u zvjezdolikom obliku 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija s ciljem zaštite grada od turskih kopnenih napada. Zanimljivo je da je tvrđava sagrađena u samo mjesec i pol dana jer su se i tadašnji građani grada Šibenika bojali turskih napada te pripomogli pri gradnji. To se pokazalo vrlo mudrim jer se samo godinu dana kasnije odvila velika bitka protiv vojske turskog Tekeli-paše koji je želio zauzeti tvrđavu kako bi mogao vladati gradom.

TVRĐAVA BARONE

Tvrđava Barone, poznata i kao tvrđava Šubićevac, nalazi se na uzvisini od 80 m. Nakon izgradnje povezana je s tvrđavom sv. Ivana uz koju je igrala važnu ulogu u obrani grada od Turaka 1647. godine. Tvrđava Barone dugo je nosila ime baruna Degenfelda, mletačkog vojskovođe njemačkog podrijetla koji je pomogao u obrani grada od Turaka.

KNINSKA TVRĐAVA

Kninska tvrđava spada među najveće hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini su hrvatski kraljevi u Kninu imali povremenu prijestolnicu, dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu.
Tvrđava se sastoji od pet međusobno povezanih dijelova, a nalazi se na 345 m nadmorske visine i oko 100 m iznad grada Knina. Duga je 470 m, a na najvišem je dijelu široka 110 m. Obrambeni zidovi, koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 km, mjestimično su visoki i do 20 m. Tvrđava je živući spomenik kulture s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom te predstavlja glavni brend kulturnog turizma na području grada Knina. Otvorena je u razdoblju od 16. ožujka do 31. listopada, svaki dan od 7.00 do 19.00 sati, a izvan sezone od 7.00 do 15.00 sati.

UTVRDA GRADINA

Utvrda Gradina povijesni je spomenik i dio sustava utvrda velikaške obitelji Nelipčić. Nalazi se u Drnišu na 344 m nadmorske visine, iznad kanjona rijeke Čikole. Izgrađena je na lokaciji od strateškog značaja, a pogled s utvrde na grad i planinu Prominu oduzima dah. Dolaskom Mlečana krajem 17. stoljeća naređeno je njezino rušenje. Međutim, uskoro je obnovljena zbog prijetnje od provala Turaka, prisutne sve do 1715. godine.

U 19. je stoljeću tvrđava izgubila svoju funkciju te je postala izvorom građevinskog materijala za rastući grad Drniš. Danas vidljivi ostatci na južnoj strani dio su srednjovjekovne utvrde, dok središnja kula i sjeveroistočni obrambeni zid potječu iz razdoblja osmanske vladavine.