FOTO: TZ DRNIŠ
Pješačenje i planinarenje

Nadahnjujuće pješačke staze

Posjetite predivna vrela Cetine, posvjedočite slapovima Krke koji oduzimaju dah, doživite nevjerojatni kanjon Čikole, propješačite primamljivom planinom Prominom ili se uspnite na veličanstvenu Dinaru!Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti prirode, doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno povijesnih spomenika uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, pravo mjesto za vas je naša regija. Mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka tvore prekrasne pitoreskne staze idealne za pješačenje. 

Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne, sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza, te nudi spektakularne panoramske poglede. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave, sa svojim je 1831 metrom najviši vrh u Hrvatskoj te s desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah i samoćom koja ispunjava zadovoljstvom. Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca.

Na području Šibensko-kninske Županije nalazi se više od 40 pješačkih ruta koje zahvaljujući svojoj raznovrsnosti zadovoljavaju potrebe svih ljubitelja pješačenja i planinarenja. Rute su podijeljene prema težini na one lagane idealne za početnike, srednje teške i teške staze u kojima će uživati i iskusniji planinari.

Popis svih pješačkih ruta možete provjeriti na stranici Bike&hike.