PHOTO: MAJA DANICA PEČANIĆ IZVOR: HTZ
Pašticada s njokima

Daleko najtradicionalnije dalmatinsko jelo, čiji se recept razlikuje od mjesta do mjesta, javlja se na stolovima u raznim prigodama. Priredite pašticadu- kraljicu dalmatinske kuhinje za birano društvo, prema jednoj od mnogih receptura.

Sastojci za pašticadu:

  • 1-2 kg govedine
  • papar
  • 8 klinčića
  • malo pancete
  • 1 bijela kapula
  • žlica koncentrata rajčice
  • 0,25 kg suhih šljiva
  • 075 l crnog vina
  • 3 češnja luka
  • sol
  • ulje

Priprema:

Na početku spremanja, nožićem na mesu napravite pravilno raspoređene rupice, te ih napunite komadićima luka i pancete i klinčićem. Zatim rupe zatvorite komadićima mesa koji su stali sa strane pri otvaranju. U dubljoj posudi dobro izdinstajte kapulu, pa dodajte meso. Kada izdinstate i meso, u posudu dodajte vino. Nakon što smjesa malo prokuha, dodajte i koncentrat rajčice, te pažljivo posolite i popaprite. Sve zajedno kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri, uz povremeno okretanje mesa. Meso, dok se kuha, izrežite na filete, pritom ga zalijevajući s tekućinom iz posude. Kada je meso gotovo, dodajte mu šljive, te kuhajte još 3-4 minute. Gotovo meso s umakom servirajte uz domaće njoke.

Sastojci za njoke:

  • 2 kg krumpira
  • 0,30 kg brašna
  • jaje
  • malo masti ili ulja
  • sol

Priprema:

Skuhajte neoguljene krumpire u posoljenoj vodi. Čim se dovoljno ohlade, ogulite ih i zgnječite. Potom im dodajte jaje i mast ili ulje, te postepeno i brašno. Njoke mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može valjati. Radnu površinu pospite brašnom, pa valjajte tijesto tako da dobijete duge trake i režite nožem na manje komade. Njoke kuhajte nekoliko minuta u slanoj kipućoj vodi. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu, pa ih izvadite cjediljkom te im dodajte prethodno pripremljeni umak.

Izvor: Iz obiteljske kuvarice, Marijo Šperanda, Šibenik, 2018.