Novi projekt Turističke zajednice Šibensko-kninske županije za zaštitu vode

Novi projekt Turističke zajednice Šibensko-kninske županije za zaštitu vode

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije je na poseban način obilježila 22. ožujka, Svjetski dan vode!
U HNK Šibenik je predstavljena nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom Voda Malih Divova.

Iza projekta stoji ideja da Voda Malih Divova postane trajna inicijativa kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju kako domaćih ljudi, tako i naših posjetitelja.

O čemu se radi?

Šibensko-kninska županija obiluje vodnim resursima, koji su i sami bili predmetom brojnih istraživanja kvalitete, snage vode, krškog reljefa. Danas, upravo voda, u kombinaciji s morem, čini ovu županiju nevjerojatno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu, autohtoni ambijent i lokalni karakter.

Inicijativom koja promiče korištenje višekratnih boca za vodu, ponudu pitke vode svojim gostima od strane lokalnih ugostitelja, te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada te promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. 

Zašto Voda Malih Divova?

Kroz 80-e godine prošlog stoljeća se primjećuje neobičan fenomen na šibenskom području: naime, u šibenskoj bolnici je tada skoro svako 4. rođeno dijete - makrosomno (teže od 4 kg pri rođenju).
Ovi podaci ih svrstavaju među najveće bebe ne samo u državi, u Europi, nego su čak druge najveće u svijetu, odmah iza potomaka indijanskog plemena Cherokee. 

Je li voda dinarskog krša magična?

Voda koju mi u Dalmaciji pijemo i koja teče našim krajem je voda koja je padalinama došla na područje planinskih polja iza planine Dinare na bosansko-hercegovačkoj strani granice. Voda koja je pala na ta polja se procjeđuje kroz planinu Dinaru i kao takva obogaćena njenom magičnom esencijom hrani nas i naše usjeve.

Kršiti i stasiti domaćini kroz povijest do danas

Kroz bližu i dalju povijest je također dolazilo do izražaja da je ovaj kraj dom stasitih i kršnih domaćina. Tako su engleski putopisci 19. stoljeća neizostavno izražavali svoje divljenje visinom i krševitošću lokalnog stanovništva.
Zbirka putopisa "Tu gdje istok susreće zapad" autora Marinka Šiška iz Skradina, je kompilacija upravo ovakvih zapisa.

Dalmatinski srednjoškolci – najviši na svijetu

Nastavno na ove interesantne podatke, jedno nedavno istraživanje provedeno na našoj obali je pokazalo da zbilja živimo na Obali divova - naime, dalmatinski (te hercegovački, i crnogorski) 18-godišnjaci su trenutno najviši na svijetu

Kod nas život doslovno buja

S obzirom na sve navedene podatke, područje Šibensko-kninske županije krije specifičnu, ali i idealnu kombinaciju životnih uvjeta koji pogoduju ovako pozitivnom trendu koji se bazira na jednom od najupečatljivijih karakteristika svakog čovjeka na Zemlji: njegovoj veličini.

Veličina se dostiže rastom, a rastemo iz punog, bujajućeg života, koji je baš ovdje, u dalmatinskom kršu, pronašao formulu za manifestiranje svog maksimuma. 

Održivost na terenu - Zaštitnici svoga kraja

Inicijativa u prvoj fazi povezuje lokalne ugostitelje u mrežu refill stanica - punionica vode. Time su omogućile da ova posebna priča zaživi i na terenu.

Kroz mrežu ugostitelja koji su se ujedinili u ovoj promjeni i time postali službenim Zaštitnicima vode svoga kraja,  gostima će se za stolom nuditi pitka voda te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže.

Lider primjene održivosti na terenu

Ova je inicijativa također primjer kako se može na konkretan i zanimljiv način približiti problematika naših zajedničkih aktualnih ekoloških problema koji zahtijevaju konkretne poteze podizanja svijesti i očuvanja resursa za nadolazeće generacije Malih Divova.

Projekt Turističke zajednice ostvaruje potencijal da Šibensko-kninska županija od samozatajne destinacije koja sustavno radi na podizanju kvalitete i raznolikosti svoje turističke ponude i postaje lider u primjeni načela održivog turizma.

Životu možemo nazdraviti i vodom!

Od danas neka to bude Voda Malih Divova!

Otkrij Vodu Malih Divova na vodamalihdivova.com

Fotogalerija